Over Sauna’s

url-3

Werking en bouw van een Sauna

Werking op het lichaam
Veel mensen denken dat de sauna erg slecht is voor de huid. Integendeel! In de sauna wordt de huid gereinigd omdat bij zo’n hoge temperatuur bloedvaten en poriën maximaal verwijden en juist samen tekken bij het afkoelen. Bij het zweten worden cellen in de hoornlaag van de huid week, waardoor ze makkelijk verdwijnen tijdens het douchen. Ook voor een droge huid is de sauna erg gezond: door het opnemen van water en het activeren van zweetcellen wordt de bouw van huidcellen verbeterd.

Tijdens het afkoelen gebeurt precies het tegenovergestelde: de poriën trekken zich door de kou samen. Door deze twee bewegingen raakt je huid goed doorbloed en dus goed gereinigd. Bovendien worden je oude hoorncellen week door het transpireren in de sauna en onder de douche raak je ze makkelijk kwijt.

In de sauna wordt de lichaamstemperatuur verhoogd tot een kunstmatige koorts van 39°C. Hierbij zweet het lichaam met het doel warmte te laten verdwijnen; dit proces heeft veel positieve gevolgen voor het lichaam:

  • Bij een verhoging van de lichaamstemperatuur worden, net als bij een echte koorts de ziektekiemen bestreden.
  • Spieren ontspannen als na de sauna een koud bad volgt: verlaging van de bloeddruk en verbetering van de bloedcirculatie zijn slechts 2 van de vele voordelen voor het lichaam.
  • De sauna maakt je slim! Naast de neurotransmitters adrenaline en noradrenaline zorgt de sauna ervoor dat ook acetylcholine vrijkomt. Hierdoor wordt de informatiestroom tussen de zenuwcellen in je hersenen verbetert. Je geheugen wordt beter en je denkt sneller!

Voordelen van de sauna op het lichaam

  1. het vertraagt veroudering van de huid
  2. bloedvaten verwijden, waardoor de doorbloeding toeneemt, porien gaan open waardoor talg en ander vuil door zweet en stoom gemakkelijk kan worden afgevoerd.
  3. bij afkoeling vernauwen ze weer; een soort training van de bloedvaten
UA-12350280-32