
Sauna’s en stoombaden zijn heerlijk om gebruik van te maken. Toch zit er nog een groot verschil tussen deze twee. Wij lichten in dit artikel de verschillen tussen een sauna en een stoombad voor je toe.
Oorsprong stoombad
Het stoombad zoals het nu is, is een voortzetting van het Caldarium in de Romeinse Thermen of de warme ruimte in een Hammam van de Moslims. Een stoombad wordt vaak een Turks bad genoemd. Het stoombad verschilt in uitvoering, sfeer en klimaat van de sauna. De sauna is namelijk gevuld met erg warme, droge lucht. Het stoombad heeft vaak een lagere temperatuur, maar daarentegen een vochtige lucht. In een stoombad hangt meestal een warme, dichte mist met een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius.
Werking sauna en stoombad
Het stoombad heeft een aangenaam effect op de luchtwegen. Warmteprikkels verspreiden zich over het gehele lichaam. De warmte van een stoombad voelt heel anders aan dan de warmte in een sauna. De warmteoverdracht in een sauna vindt namelijk plaats door middel van Infrarode straling. In een stoombad gebeurt dit door het vrijkomen van condenswater. Opmerkelijk is dat het opwarmen van het lichaam in een stoombad net zo lang duurt als in een sauna. Na een kwartier blijkt de lichaamstemperatuur in beide ruimtes even hoog te zijn, terwijl de lucht in een sauna veel warmer is. Dit is te verklaren door het feit dat in een sauna grote verdamping van zweet op de huid plaatsvindt. Hierdoor wordt de huid gekoeld.
Saunagang stoombad
Ook bij een stoombad moeten er afkoelingen en rustperioden gehanteerd worden, omdat de temperatuur van het lichaam tot boven de normale 37 graden Celsius optreedt. De saunacyclus is bij een stoombad vaak hetzelfde, met luchtbad, afkoelslang en dompelbad.
Leave a Comment